Fordonsbatterier ger ny energi till hushåll

Volvo Bussar ger nu ett andra liv till batterier från elbussar. I ett unikt samarbete med Stena Fastigheter och Stena Recyclings dotterbolag BatteryLoop används bussbatterier som energilager för att sedan användas som energikälla i bostadsområdet Fyrklövern i Göteborg. Projektet är ett steg mot cirkulär ekonomi inom elektromobilitet som skapar nya kommersiella möjligheter för företag.

”Volvo Bussar är pionjärer inom elektromobilitet för att skapa en ren, tyst och effektiv kollektivtrafik. Genom att återanvända batterierna från våra bussar ger vi dem ett andra liv som innebär att vi använder resurserna på ett bättre sätt samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan”, säger Håkan Agnevall, vd, Volvo Bussar. Elektromobilitet skapar nya cirkulära affärssystem och det är verkligen givande att samarbeta med Stena Fastigheter och Stena Recycling för att utveckla denna nya affär.

Projektet, där bussbatterier återanvänds, görs tillsammans med Stena Fastigheter och Stena Recycling och är det andra projektet som Volvo Bussar har för att användningen av bussbatterier ska maximeras. Sedan tidigare driver Volvo Bussar tillsammans med flera partners ett liknande projekt för bostadsområdet Viva i Göteborg. Projektet har bl a utsetts till Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019.

”Vi har en tydlig hållbarhetsstrategi inom Volvo Bussar där vi inte enbart vill skapa en hållbar kollektivtrafik utan också arbeta för att hela vår värdekedja ska bli hållbar. Samtidgt skapar vi ytterligare ett kommerciellt incitatment för elektriska bussar då användningsområdet för bussbatterier utökas”, säger Håkan Agnevall.

I Stena Fastigheters bostadsområde Fyrklövern kommer de återanvända bussbatterierna laddas från solceller på taken och elen som lagras kommer att användas till allmänna utrymmen som tvättstugor och till utomhusbelysning. När kapaciteten i energilagren är slut går batterierna till Stena Recycling för återvinning.

Göteborg 11 December, 2019


För mer information, kontakta:
Joakim Kenndal, Presschef, Volvo Bussar,
Tel 0739-02 51 50 eller e-mail joakim.kenndal@volvo.com.

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release