De första helt eldrivna Volvo-lastbilarna levererade till kunder

Volvo Lastvagnar har överlämnat sina två första helt eldrivna fordon – en sopbil till avfalls- och återvinningsföretaget Renova samt en distributionslastbil till logistikföretaget DB Schenker och partneråkeriet TGM. De båda ellastbilarna ska nu sättas i trafik i Volvos hemstad Göteborg.

De första helt eldrivna Volvo-lastbilarna levererade till kunder

Båda lastbilarna är av modellen Volvo FL Electric och ingår i en förserie som utvecklats i samverkan med utvalda kunder. Serietillverkning av Volvo FL Electric och den kraftfulla syskonmodellen Volvo FE Electric, kommer att påbörjas i liten skala för Europamarknaden under andra halvåret 2019.

–I takt med att tekniken blir ett konkurrenskraftigt alternativ för fler kunder kommer vi att fortsätta att utveckla vårt erbjudande för eldrift. Parallellt minskar vi också stadigt klimat- och miljöpåverkan från våra dieseldrivna och gasdrivna lastbilar, framför allt genom allt energieffektivare drivlinor, säger Volvo Lastvagnars vd, Roger Alm.

Genom ett nära samarbete med kunder och operatörer har Volvo på ovanligt kort tid tagit fram elektrifierade transportlösningar som klarar de krav som finns på prestanda, körsträckor, lasthantering och ett effektivt fordonsutnyttjande.

Inför överlämnandet fick de förare som nu ska hantera de eldrivna lastbilarna testa på hur det är att köra elektriskt, som en del av handhavandeutbildningen. Framförallt uppskattar förarna den pigga drivlinan, som ger en snabb och steglös acceleration, och den låga ljudnivån.

Frånvaron av motorbuller och avgaser bidrar både till en bättre arbetsmiljö och till en tystare, renare stadsmiljö. Samtidigt har Volvo Lastvagnar lagt stor vikt vid att också möta andra behov som kunderna har i sin dagliga verksamhet.

Läs mer om Volvo Lastvagnars satsning på elektromobilitet

Läs mer om Volvokoncernens unika position inom elektromobilitet

Relaterade nyheter

Smartare transporter med uppkopplad teknik

Framtidens transporter är smarta, flexibla och uppkopplade. Hans Lind, Director Business Innovation & Foresight på Volvo Group Connected Solutions spanar in i framtiden och förklarar hur nya teknologier kommer att förändra landskapet för ...

Snillrikt om framtidens transporter när unga genier får tänka till

Ett transportfartyg med en fotobioreaktor som omvandlar utsläpp till biobränsle under färd. Det är en av flera spännande lösningar när över 500 ungdomar från hela världen tog sig an Volvokoncernens utmaning om klimatomställning för ...

Volvoingenjörer tillverkar skyddsförkläden

Ett av de största behoven inom hemsjukvården just nu är skyddsförkläden med långa ärmar. Därför har ett antal Volvoingenjörer börjat tillverka sådana med hjälp av knivar, strykjärn och en rejäl dos passion.

...