Vår unika position inom elektromobilitet

Volvokoncernen utvecklar bussar, lastbilar, anläggningsmaskiner och marina och industriella applikationer, för eldrift. Det ger koncernen en unik position och visar tydligt på företagets stora bredd och gedigna tekniska kunnande inom elektromobilitet.

Vår unika position inom elektromobilitet
Renault Trucks

Volvokoncernen har sedan länge både kunskapen och teknologin för att utveckla eldrivna fordon. Redan idag utvecklar koncernen eldrivna transporter som täcker en stor del av samhällets behov. Det handlar om bussarna i stadens kollektivtrafik,  distribution av gods med lastbil för kortare sträckor i en stad eller för anläggningsarbete av vägar och fastigheter.

Bred erfarenhet

- Vår styrka ligger i vår bredd och vår erfarenhet. Vi är en av världens största tillverkare av kommersiella fordon . Genom att vidarutveckla den avancerade teknologin från Volvos elbussar och anpassa den efter våra olika typer av fordon och våra kunders behov har vi en mycket stark och unik position inom elektromobilitet. Nu fortsätter vi att driva arbetet med elektrifiering i snabb takt framåt,  Lars Stenqvist,Chief Technology Officer ,Volvokoncernen.

Volvo CE

Slå ihop tekniker

I centrum står den gemensamma arkitekturen och tekniken CAST (Common Architecture and Shared Technology). Koncernen utvecklar kompletta drivlinelösningar med alla system och komponenter för Volvokoncernens affärsområden och anpassar dem efter marknader och tillämpningar. David Hellstedt, VP Electromobility Volvokoncernen, förklarar hur systemet fungerar:

– Med hjälp av CAST kan Volvokoncernen uppnå högre volymer och korta tiden till marknaden. Vårt sätt att arbeta gör att bolagen inom Volvokoncernen inte behöver börja från noll. De kan slå ihop kända tekniker till nya lösningar och arbeta mer med systemintegration än komponentutveckling. Därför kommer produkterna snabbare ut på marknaden.

Här är några exempel:

 • Volvo Bussar är en av världens ledande utvecklare av el- och hybrid teknologin. Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.
  Här är linje 55 i Göteborg.
 • Hittills har Volvo Lastvagnar lanserat två eldrivna lastbilsmodeller, Volvo FL Electric och Volvo FE Electric och 2020 börjar man sälja eldrivna lastbilar i USA.
  I februari 2019 överlämnade Volvo Lastvagnar sina två första helt eldrivna fordon – en sopbil samt en distributionslastbil till kunder i Volvos hemstad Göteborg.
  Titta på filmen om de eldrivna lastbilarna
 • Renault Trucks har utvecklat och testat eldrivna distributionslastbilar under flera år tillsammans med kunder. 2018 lanserade Renault Trucks sin andra generation helt eldrivna lastbilar, från 3,1 till 26 ton.
  Från hav till tallrik med en elektrisk Renault lastbil.
 • Mack Trucks planerar för en helt eldriven Mack LR-sopbil som ska testas hos New York City Department of Sanitation (DSNY). 
 • Lastbilstillverkaren i Japan, UD Trucks, planerar att ha elfordon i daglig drift senast 2020.
 • Volvo CE har presenterat två banbrytande koncept: den eldrivna kompaktgrävaren EX2 och den eldrivna kompaktlastaren LX2.
  Titta även på videon om Electric Site, ett spännande samarbete mellan Volvo CE och Skanska
 • Volvo Penta kommer att erbjuda elektrifierade lösningar både i sina marina och industriella segment.
  Titta på filmen om Älvsnabben i Göteborg
 • LFSe hos Nova Bus blev nyligen den första helt eldrivna bussen att godkännas av USA:s federala kollektivtrafikmyndighet, FTA.
  Här är videon om den eldrivna bussen
Volvo Trucks

Relaterade nyheter

Smartare transporter med uppkopplad teknik

Framtidens transporter är smarta, flexibla och uppkopplade. Hans Lind, Director Business Innovation & Foresight på Volvo Group Connected Solutions spanar in i framtiden och förklarar hur nya teknologier kommer att förändra landskapet för ...

Snillrikt om framtidens transporter när unga genier får tänka till

Ett transportfartyg med en fotobioreaktor som omvandlar utsläpp till biobränsle under färd. Det är en av flera spännande lösningar när över 500 ungdomar från hela världen tog sig an Volvokoncernens utmaning om klimatomställning för ...

Volvoingenjörer tillverkar skyddsförkläden

Ett av de största behoven inom hemsjukvården just nu är skyddsförkläden med långa ärmar. Därför har ett antal Volvoingenjörer börjat tillverka sådana med hjälp av knivar, strykjärn och en rejäl dos passion.

...