Volvos självkörande elektriska bussar i Singapore

För att öka användandet av kollektivtrafik i Singapore ska självkörande bussar användas.
Volvo-7900
Volvo-7900

Singapore må vara det minsta landet i Asien men är ledande inom regionen när det gäller teknologisk utveckling. För att öka kollektivtrafiken och göra den säkrare och mer effektiv investerar de i automation och elektriska fordon.

Idag använder sig 67 % av befolkningen i Singapore kollektivtrafiken under rusningstrafik men man vill nå målet om 75 % till år 2030. Med tanke på de utmaningar Singapore har i form av att det är ett litet land och i viss mån också brist på arbetskraft fokuserar man nu på automation för att nå sitt mål.

Manish Sahi, marknadsansvarig på Volvo Bussar är den som fick NTU i Singapore att förstå värdet av att ha Volvo som sin huvudsakliga partner i projektet med de autonoma och elektriska bussarna.
- Vi har funnits i Singapore i 40 år, säger Manish stolt, och det här är första gången Volvo utför tester med självkörande stadsbussar.

Nästa steg
Nästa steg är att demonstrera hur bussarna fungerar och tillsammans med NTU forska vidare kring hur man ska göra bussarna redo för körning på allmänna vägar. Att bussarna inte bara är autonoma utan också elektriska gör dem mer miljövänliga.

Med den nya tekniken kan man planera körningen bättre vilket gör att det blir färre trafikstockningar och trafiken blir tystare, renare och säkrare.

- Utvecklingen av automationsteknologin hjälper Singapore att transportera passagerare i de autonoma bussarna, förklarar Manish. Men tekniken är inte redo för kommersialisering än utan testerna måste visa att det är säkert att köra passagerare i de autonoma bussarna på allmänna vägar, fortsätter han.  

- Vi har funnits i Singapore i 40 år, säger Manish stolt, och det här är första gången Volvo utför tester med självkörande stadsbussar.
Joakim Jonsson

Autonom körning, utveckling och testning

Projektledare för projektet, Joakim Jonsson, var den som körde ombord bussen på båten till Singapore och den testbana som väntar där.

- Volvo tillåter endast tester med självkörande fordon på avstängda vägar idag, förklarar Joakim.

I december 2018 började testerna på en testbanan stor som två fotbollsplaner med kulisser i form av byggnader. Där simuleras tomett tropiskt regn, allt för att efterlikna den miljö de autonoma och elektriska bussarna slutligen ska verka i.

Utöver de två bussarna levereras också en autonom plattform som ska utvecklas på plats. Bussen ska inte bara kunna köra av sig själv den ska också kunna åka till en depå och fylla på batterierna på egen hand.

Vikten av partnerskap
-Singapore ligger väldigt högt i rankingen när det gäller acceptans av automatiserande teknik enligt en undersökning KPMG (PDF, 29.4 MB) har gjort, berättar Joakim, men mycket lägre på skalan när det gäller tillverkning. I samma undersökning ligger Sverige högt på skalan när det gäller tillverkning vilket gör oss till den perfekta matchningen, ler Joakim.

Det finns stora fördelar med den här typen av samarbetsprojekt.

- Det som fungerar i en del av världen fungerar inte alltid i andra delar. Definitionen av automation är inte heller densamma världen över.

I Singapore får bussen inte förlita sig på infrastrukturen för support utan ska klara av att till exempel läsa skyltar på egen hand, förklarar Joakim.

NTU är inte främmande för forskning och avancerad teknologi för transporter. Universitetet var först ut i Singapore med att demonstrera autonoma fordon redan 2013. Professor Subodh Mhaisalkar, Associate Vice President för Strategy & Partnership säger;

- För NTU är partnerskap mellan industri och akademi nyckeln till att utveckla innovationer som påverkar både industrin och samhället. Vårt partnerskap med Volvo bekräftar detta och vi är stolta att båda organisationerna kommer att ha en direkt påverkan på hur människor reser i framtiden.

NTU campus är sedan tidigare en levande testbana för en rad avancerade teknologier såsom snabbladdande elektriska fordon och autonoma minibussar.

Titta på videon om automation och hur elektriska bussar ska bli ännu smartare

Vill du jobba med nya teknologier? Kolla in våra lediga jobb här

Läs mer om automation och elektromobilitet

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release