Volvokoncernen reserverar 7 miljarder kronor för uppskattade kostnader avseende hantering av en åldrande komponent i avgasefterbehandlingssystemet

Som tidigare meddelats har Volvokoncernen upptäckt att en komponent i avgasefterbehandlingssystemet som används på vissa marknader och modeller kan åldras i förtid, vilket leder till försämrad prestanda avseende utsläppskontroll. Volvokoncernen kommer att reservera 7 miljarder kronor i det fjärde kvartalet 2018 relaterat till uppskattade kostnader för att hantera detta.
volvogroup

De uppskattade kostnaderna baseras på flera faktorer såsom tester av fordon, statistisk analys och dialoger med berörda myndigheter. Nästa steg är att i samråd med berörda myndigheter fastställa hur problemet med komponenten som kan åldras i förtid ska åtgärdas i berörda fordon.

Det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. Alla motorer och fordon som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans.

Reserveringen kommer att påverka rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2018. Den negativa kassaflödeseffekten kommer börja under 2019 och gradvis öka under de kommande åren.

Volvokoncernen kommer löpande se över reservens storlek allteftersom ärendet utvecklas.

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta chefen för mediarelationer Claes Eliasson 076-553 72 29.

Denna information är sådan information som AB Volvo (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 januari 2019 kl. 18.00 CET.

För fler nyheter besök www.volvogroup.se

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 100 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. 2017 omsatte Volvokoncernen cirka 335 miljarder kronor. Volvokoncernen är ett publikt aktiebolag med huvudkontor i Göteborg. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release