Smarta textilier kan göra förarhytten bättre

Textil med ljus, självrengörande textilier och textilier som vet vad föraren känner. Dessa är bara några exempel på möjliga resultat av ett nytt samarbete med Textilhögskolan vid Borås Universitet, Smart Textiles and Science Park Borås.
Smarta textilier kan göra förarhytten bättre
Foto: Smart Textiles

Textil med ljus, självrengörande textilier och textilier som vet vad föraren känner. Dessa är bara några exempel på möjliga resultat av ett nytt samarbete med Textilhögskolan vid Borås Universitet, Smart Textiles and Science Park Borås.

"Vi strävar ständigt efter att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för förarna", säger Anders Nordén, Vice President Cab Technology hos Volvo Group. "Många av dem kör 8 timmar om dagen, gör sina administrativa arbetsuppgifter i hytten och bor också ganska ofta där flera dagar i rad eller till och med veckor."

Utvecklingen av smarta textilier går fort, och nu vill Volvokoncernen utforska hur det kan bidra till en bättre hyttmiljö.

"Vi har tidigare arbetat tillsammans med Textilhögskolan, men då alltid bett dem lösa en mycket specifik uppgift", säger Anders Nordén. "Då har de inte haft möjlighet att använda alla sina kreativa färdigheter för att hjälpa oss."

Den här gången handlar det mycket mer om medskapande utan några begränsningar. Volvokoncernen har ställt en lastbil på universitetet i Borås som studenter och forskare kan utforska och använda för provning och demonstration.

"Vi har helt enkelt utmanat dem att komma med idéer som de tycker kan bidra till en bättre miljö för förarna för att sedan demonstrera idéerna i hytten."

Textilhögskolan kommer i början att driva två kurser, både på kandidat- och magisternivå, inklusive denna samarbetsmöjlighet. En kurs kommer att handla om smutsavvisande och slitstarka textillösningar och självrengörande textilier. Den andra kursen handlar om hur textilier kan användas för att göra belysningen i hytten ännu bättre.

Det kan också komma att finnas masterprojekt och forskningsprojekt som fokuserar på hyttmiljön.

"Ännu vet vi inte resultatet av denna gemensamma insats, men förhoppningsvis kommer det fram några bra idéer som vi tillsammans kan utveckla och kommersialisera", säger Anders Nordén. "Och det finns många områden som vi kan titta vidare på."

Textil kan användas för kommunikation med föraren istället för eller som komplettering till instrumentbrädan. Textil kan användas för att göra hyttmiljön tystare och kanske också istället för annat tyngre material för att sänka vikten och göra lastbilen mer energieffektiv.

"Och det finns pågående forskning med textilier som kan övervaka en persons hälsotillstånd", säger Anders Nordén. Om det används på förarsätet kan det här vara en intressant säkerhetsfunktion.

"Jag ser verkligen fram emot vad samarbetet kommer att leda till."

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release