Volvokoncernen passerar en milstolpe med en miljon levererade uppkopplade enheter för ökad hållbarhet, drifttid och säkerhet

Volvokoncernen har nu levererat fler än en miljon uppkopplade enheter i form av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Den stora mängden data som samlas in används för att förbättra produktiviteten genom att öka fordonens och maskinernas tillgänglighet, minska utsläpp och buller och ökad säkerhet i trafiken och på arbetsplatser.

Volvo-group-million

- De uppkopplade lösningarna ger högre fordons- och maskintillgänglighet för våra kunder, ökad säkerhet för förare, operatörer och andra trafikanter – och självklart – lägre utsläpp av koldioxid. Den första miljonen uppkopplade enheter är bara början: vi strävar efter att även fortsättningsvis vara ledande inom området, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Vid dagens ceremoni överlämnades fyra grävmaskiner till den danska kunden GSV Materieludlejning, vilket ledde till att det avgörande antalet 1 miljon levererade uppkopplade enheter passerades.

- Det här är en viktig milstolpe för Volvokoncernen och vi är glada att leverera maskiner som inte bara är robusta och anpassade för uppdraget, utan också är utrustade med uppkopplade tjänster för att göra kundens arbetsdag lättare, sa Jens Ejsing, vd vid Volvo Construction Equipment Danmark när han överlämnade nycklarna till Dan O. Vorsholt, vd vid GSV Materieludlejning.

I takt med att allt fler människor flyttar till städer krävs bättre infrastruktur och behoven av transporter för både människor och varor ökar.

- Volvokoncernen är pionjär när det gäller uppkopplade fordon och vi använder våra kunskaper och insikter om konnektivitet i strategiska samarbeten med kunder och andra partners för att snabba på innovationscykeln, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer vid Volvokoncernen.

Volvokoncernen använder data från uppkopplade fordon och maskiner för att utveckla lösningar som ger både kunderna och samhället i stort ett verkligt mervärde.

Uppkopplade Volvobussar använder till exempel Zone Management, som gör att fordonet kan använda nedladdad data för att uppfylla lokala trafikrestriktioner som t.ex. utsläppszoner, bullerzoner och områden med hastighetsbegränsning.

För ägare av anläggningsmaskiner, lastbilar och bussar är tillgängligheten avgörande. Tack vare den data som samlas in kan man förutse när kritiska delar behöver underhåll, planera service och beställa reservdelar i förväg – vilket minskar stilleståndstiderna för ägaren och därmed leder till ökad produktivitet. Detta är till exempel vad Renault Trucks erbjuder med nya tjänsten Excellence Predict.

Volvo Connect-systemet kombinerar alla digitala och uppkopplade tjänster för Volvo Trucks kunder i ett gemensamt gränssnitt, vilket gör att den dagliga verksamheten kan skötas smidigare.

Inom anläggningsmaskiner gör fordonshanteringssystemet CareTrack det möjligt för kunder och återförsäljare att övervaka produktivitetsdata.

Som ett sista exempel har Volvokoncernen utvecklat en lösning för viktkontroll för den svenska kunden NCC, genom vilken operatörer av anläggningsmaskiner och lastbilsförare kan övervaka lastkapaciteten i realtid. Resultatet är optimerad last med lägre miljöpåverkan.

- Uppkopplade fordon omvandlar transportbranschen som vi känner den idag. Insikter från insamlad data skapar mervärde för våra kunder och samhället i stort, och gör transporter mer produktiva, mer hållbara och säkrare, säger Anna Westerberg, Senior Vice President på Volvo Group Connected Solutions.

Klicka för att se bildgalleriet för en miljon uppkopplade fordon: volvogroup.com/1Mconnected

3 oktober 2019

För mer information kontakta Claes Eliasson, tel. +46 31 323 72 29.

Mer information finns på volvogroup.com/press

Volvokoncernen skapar lönsamhet genom transportlösningar och erbjuder lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marin- och industrimotorer samt finansiella tjänster och tjänster som ökar tillgängligheten och produktiviteten för våra kunder. Volvokoncernen grundades år 1927 och arbetar för att forma framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Koncernen som har sitt huvudkontor i Göteborg sysselsätter 105 000 personer och hjälper kunder i över 190 länder. År 2018 uppgick omsättningen till cirka 391 miljarder SEK (38,1 miljarder euro). Volvos aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Work with us

Få den senaste först

Prenumerationstjänst

  • Pressreleaser
  • Kvartalsrapporter
  • Årsredovisningar
När du registrerar dig för abonnemanget sparas din e-postadress av Cision för att kunna erbjuda dig tjänsten. Om du vill sluta prenumerationen använd använd länken i slutet av varje pressmeddelande e-post
TACK
Prenumeration aktiverad

Relaterade nyheter

Inbjudan till Volvokoncernens rapport för andra kvartalet 2020

Volvokoncernens rapport för det andra kvartalet 2020 publiceras den 17 juli, 2020 kl. 07.20. Det kommer att hållas en telefonkonferens för press och analytiker som startar kl. 09.00....

Volvo Pentas elektriska drivlina bryter ny mark med framtidens brandbil

Volvo Penta utvecklar en elektrisk drivlina för ledande brandkårstillverkaren Rosenbauers banbrytande brandbil, vilken möjliggör en ny innovativ lösning med nollutsläpp och med signifikant reducerade ljudnivåer. Brandbilen tillhör en plattform ...

Nytt antal röster i AB Volvo

Antalet röster i AB Volvo har förändrats till följd av omvandlingar av sammanlagt 1 837 139 A-aktier till sammanlagt 1 837 139 B-aktier. Omvandlingarna har skett med stöd av den möjlighet för A-aktieägare att begära omvandling av A-aktier till ...