Volvoingenjörer tillverkar skyddsförkläden

Ett av de största behoven inom hemsjukvården just nu är skyddsförkläden med långa ärmar. Därför har ett antal Volvoingenjörer börjat tillverka sådana med hjälp av knivar, strykjärn och en rejäl dos passion.

Volvoingenjörer tillverkar skyddsförkläden

Anders Alvehav är kvalitetschef för hyttutveckling på Volvokoncernen. När han tillsammans med de flesta av sina kollegor blev permitterad, ville han använda sin tid till att göra något nyttigt för samhället. Han ringde runt och fick beskedet att det är ett stort behov plastförkläden med långa ärmar.

”Vi är nog många som vill hjälpa till i en situation som den här men det är inte så lätt att vet hur”, säger Karin Strömberg, en av de kollegor som Andreas ringde till. ”Jag vill verkligen kunna bidra på något sätt så för mig var det självklart att ställa upp.”

Under en helg skedde planeringen, på måndagen letade man fram utrustningen och ställde i ordning en produktionslina i den verkstad där man normalt bygger de första prototyplastbilarna och på tisdagen var man i gång med produktionen av förkläden.

”Lösningen är enkel. Vi har använt oss av en ritning på förkläde som är tillgänglig som ”open source”, berättar Karin Strömberg. ”Det som krävs är ett stor bord, knivar att skära till plasten med och strykjärn för att svetsa sömmarna med.”

Plastfilmen kommer i rullar från byggfirman XL-BYGG som står för materialkostnaden.

Det känns bra att vi är flera företag som tillsammans hjälper samhället med nödvändig skyddsutrustning. De står för plasten och vi på Volvokoncernen tillhandahåller lokaler, utrustning och anställda som vill göra jobbet.

Till en början är det tio ingenjörer som tillverkar plastförklädena och de räknar med att kunna göra 500 förkläden om dagen. Med fler frivilliga är målet att komma upp till 1 000 per dag.

En av de tio ingenjörerna är Helena Wiberg.

”Staten ställer upp för att stötta Volvokoncernen i den här svåra tiden. För mig känns det självklart att då kunna ge tillbaka något till samhället, särskilt nu när vi vet hur stort behovet är av skyddsutrustning till vårdpersonal.”

Volvoingenjörerna har också fått ett stort antal förfrågningar från olika företag och organisationer som önskar att starta upp liknande produktion av skyddsförkläden. Inom teamet dokumenteras hur man gör, så att metoden kan spridas till andra runt om i Sverige för att ytterligare öka produktionen av skyddsförkläden med lång ärm.

Relaterade nyheter

Smartare transporter med uppkopplad teknik

Framtidens transporter är smarta, flexibla och uppkopplade. Hans Lind, Director Business Innovation & Foresight på Volvo Group Connected Solutions spanar in i framtiden och förklarar hur nya teknologier kommer att förändra landskapet för ...

Snillrikt om framtidens transporter när unga genier får tänka till

Ett transportfartyg med en fotobioreaktor som omvandlar utsläpp till biobränsle under färd. Det är en av flera spännande lösningar när över 500 ungdomar från hela världen tog sig an Volvokoncernens utmaning om klimatomställning för ...