Volvos hyttverkstad bygger visir för vården

Med hjälp av överblivna overheadblad och en 3D-printer bygger Volvos hyttverkstad skyddsvisir för hemsjukvården i Göteborg. Över hela världen finns ett stort behov av skyddsvisir för vårdpersonal.
Anställda på Volvokoncernen bygger skyddsvisir

Camilla Vitelli är en av cheferna inom Volvokoncernens produktutveckling. ”Jag känner en person som jobbar med hemsjukvård i den stadsdel i Göteborg där Volvo har sin mesta verksamhet”, säger Camilla Vitelli. ”Hon hörde av sig och frågade om vi hade några plastblad som man förr använde till overheadapparater.”

Camilla kontaktade några kollegor runt om i Volvo och fick ihop 5 500 sådana blad.

”Men när jag hörde att de försökte bygga egna huvudställningar för visiren, insåg jag att vi borde kunna hjälpa dem med det också. I vår verkstad där vi utvecklar lastbilshytter, har vi en 3D-skrivare där vi tillverkar prototypdetaljer till hytterna.”

Via en artikel i en kvällstidning hittade Camilla till ett 3D-företag som gratis erbjöd inställningar till 3D-printern för huvudställningar.

”Det gick snabbt att ställa om maskinen, berättar Magnus Haglund som är chef för hyttverkstaden. Tillsammans med bland andra Roger Rosenqvist och Jan Niklasson, som normalt jobbar med 3D-printern, tillverkar de ca 1 600 sådana huvudställningar i veckan.

De är alla permitterade från Volvo och är tillsagda att inte arbeta under sex veckor. Men att arbeta frivilligt är helt OK och för Roger Rosenqvist var det ingen som helst tvekan att lämna sin ledighet och komma tillbaka till verkstaden när han fick frågan.

Det här viruset har ju visat sig vara mycket värre än vad vi först trodde. Det känns bra att jag med min kunskap och min tid kan bidra till att hjälpa dem som tar hand om våra gamla och sjuka.

Huvudställningarna, som kan tvättas och återanvändas, och overheadbladen skickas nu till stadsförvaltningen där personer i daglig verksamhet monterar visiren.

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release