Snillrikt om framtidens transporter när unga genier får tänka till

Ett transportfartyg med en fotobioreaktor som omvandlar utsläpp till biobränsle under färd. Det är en av flera spännande lösningar när över 500 ungdomar från hela världen tog sig an Volvokoncernens utmaning om klimatomställning för transportkedjor.

En konceptbild över ett framtida samhälle

Volvo har tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, under våren bidragit med utmaningen Sustainable Chain of Transportation i den internationella vetenskapstävlingen Junior Academy. Junior Academy syftar till att väcka ungas nyfikenhet, problemlösningsförmåga och upptäckarglädje och drivs internationellt av the New York Academy of Sciences.

Över 500 ungdomar mellan 13 och 18 år från hela världen tog sig an Volvos och IVAs utmaning. 56 multinationella lag lyckades utveckla innovativa och fungerande lösningar under de 60 dagar som arbetet pågick.

- Skall vi klara de stora utmaningar vi har framför oss behöver vi arbeta precis så som ungdomarna gjort. Deltagare från olika kulturer som samarbetar digitalt för att på kort tid ta fram nyskapande idéer där vi kan vidareutveckla de vi tror har mest potential, säger Helene Niklasson, chef för Volvokoncernens innovationslabb CampX.

Några exempel på bidrag till Volvos utmaning i Junior Academy:

  • Ett lag har utvecklat ett automatiserat paketeringssystem som skannar en vara och skär till en specialanpassning av en återanvänd kartong, för att minska både material- och utrymmesspill i komplexa transporter.
  • Ett lag har designat en algoritm som baserat på produktion, lagring och transport av varje vara räknar ut en hållbarhetspoäng. Algoritmen ska gå att aktivera på sajter för nätshoppping och ska underlätta för konsumenterna.
  • Ett lag har skapat en hel flotta av ecoships, ecotrucks och ecovans som tillsammans fyller fordonsbehoven i hela kedjan.

Hans Folkesson är expert på klimatomställning av transportindustrin efter många år i fordonsbranschen. Folkesson är ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, och deltar i expertjuryn för Junior Academy i Sverige.

- Det är viktigt med ungas perspektiv på klimatomställningen. Vi tidigare generationer kommer gärna in i fällan att tänka kortsiktigt, men jag ser att ungdomar har en mycket bättre förmåga att tänka stort, långsiktigt och nytt, säger Hans Folkesson.

Junior Academy är ett internationellt program inom STEM-relaterade områden (STEM = science, technology, engineering, mathemathics), och ger intresserade ungdomar chansen att på sin fritid arbeta med samhällsutmaningar och utvecklas inom problemlösning och innovation.

Junior Academy i Sverige är ett samarbete mellan IVA och the New York Academy of Sciences (NYAS). Under 2019 blev 68 svenska ungdomar antagna till Junior Academy i hög internationell konkurrens.

Relaterade nyheter

Smartare transporter med uppkopplad teknik

Framtidens transporter är smarta, flexibla och uppkopplade. Hans Lind, Director Business Innovation & Foresight på Volvo Group Connected Solutions spanar in i framtiden och förklarar hur nya teknologier kommer att förändra landskapet för ...

Volvoingenjörer tillverkar skyddsförkläden

Ett av de största behoven inom hemsjukvården just nu är skyddsförkläden med långa ärmar. Därför har ett antal Volvoingenjörer börjat tillverka sådana med hjälp av knivar, strykjärn och en rejäl dos passion.

...

Volvos hyttverkstad bygger visir för vården

Med hjälp av överblivna overheadblad och en 3D-printer bygger Volvos hyttverkstad skyddsvisir för hemsjukvården i Göteborg. Över hela världen finns ett stort behov av skyddsvisir för vårdpersonal.

...