Volvokoncernen vidtar åtgärder för att minska kostnader och påskynda omställningen

COVID-19-krisen förväntas påverka den ekonomiska aktiviteten på många av Volvokoncernens stora marknader på kort och medellång sikt. Volvo har under första halvåret 2019 succesivt anpassat verksamheten till lägre efterfrågan från rekordnivåer genom att utnyttja den inbyggda flexibiliteten, och samtidigt påskyndat omställningen mot hållbara transportlösningar. Som nästa steg planerar Volvokoncernen att ytterligare reducera antalet medarbetare på tjänstemannasidan med cirka 4 100 positioner globalt under andra halvåret 2020.
1860x1050-news-common-volvo-sign

- Coronapandemin och de globala åtgärderna för att bekämpa denna har lett till en marknadssituation som påverkar vår bransch allvarligt. Effekterna förväntas bli lägre efterfrågenivåer framöver och vi måste fortsätta att anpassa vår organisation i enlighet med dem. Parallellt kommer vi att påskynda det kompetensskifte som krävs för nya teknologier och affärsmodeller, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Sedan mitten av 2019 har Volvokoncernen justerat sin aktivitetsnivå genom att använda inbyggd flexibilitet och säga upp tillfälliga kontrakt och konsultavtal. Under andra halvåret i år planerar koncernen att ytterligare reducera antalet medarbetare på tjänstemannasidan med cirka 4 100 positioner varav cirka 15 procent är konsulter. Cirka 1 250 av dessa positioner finns i Sverige.

Behovet av personalminskningar skulle ha varit större utan olika statliga stödpaket som möjliggjort korttidsarbete och andra liknande åtgärder.

Personalminskningarna kommer att genomföras på olika sätt i hela koncernen beroende på den lokala affärssituationen, lagstiftning och arbetsmarknadspraxis. I vissa länder, inklusive Sverige, inkluderar de planerade åtgärderna varsel.

- Volvokulturen kommer fortsätt att vara vår ledstjärna i detta arbete, och vi kommer att ha ett nära samarbete med fackföreningarna för att göra denna anpassning på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Lundstedt. 
- Med dessa förändringar kommer Volvokoncernen att bibehålla en styrkeposition, anpassad till den nya marknadssituationen och fortsätta att vara ledande inom omvandlingen mot hållbara transport- och infrastrukturlösningar. 

 

16 juni, 2020

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta chefen för mediarelationer, 
Claes Eliasson 0765 537 229

 

För mer information, gå till volvogroup.se/press
Volvokoncernen bidrar till ett ökat välstånd genom att erbjuda transportlösningar som lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer för marina- och industriella applikationer samt finansiering och tjänster som ökar kundernas drifttid och produktivitet. Volvo grundades 1927 och är i dag drivande i utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Koncernen har 104 000 medarbetare och kunder på fler än 190 marknader. 2019 uppgick nettoförsäljningen till cirka 432 miljarder kronor. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Form background image

Prenumerationsservice

Relaterade nyheter