Renault Trucks och Carlsberg tillsammans mot koldioxidneutral distribution

Under tisdagen den 24 november, 2020, i Rheinfelden, Schweiz lämnade Bruno Blin, vd för Volvokoncernens dotterbolag Renault Trucks, över nycklarna till en D Wide Z.E. till Thomas Amstutz, vd på Feldschlösschen, ett dotterbolag till Carlsberggruppen. Fordonet är det första av flera som överlämnas från den historiska ordern bestående av 20 stycken D Wide Z.E.-lastbilar som kommer att köra dagliga leveransrundor för Feldschlösschenbryggeriet. Genom att använda elektriska lastbilar visar Feldschlösschen och Carlsberggruppen att koldioxidneutral distribution är möjlig.
image-renault-trucks-11860x1050

I februari tog Renault Trucks ett stort steg i transformeringen av urbana transporter genom att tillkännage ett historiskt kontrakt med Carlsberggruppen om att leverera 20 stycken elektriska D Wide Z.E. 26-tons-lastbilar. Bruno Blin, vd för Volvokoncernens dotterbolag Renault Trucks, lämnade idag över nycklarna till en utav de tjugo elektriska lastbilarna som ska köras av det schweiziska bryggeriet i daglig drift.

- Jag är övertygad om att elektrisk mobilitet är lösningen för många miljö- och klimatproblem, både för oss själva men också för framtida generationer, förklarar Bruno Blin. Jag är glad över att Renault Trucks stöttar Feldschlösschen och Carlsberg som är pionjärer när det gäller att investera i elektrisk teknologi. Transportindustrin genomgår ett stort skifte. Vår industri kommer att förändras mer under de kommande 10 åren än vad som har ändrats under det senaste århundradet, och genom detta partnerskap visar Feldschlösschen och Carlsberg vägen framåt.

Thomas Amstutz, vd för Feldschlösschen, fortsätter:

- Vi är stolta över att se att vårt revolutionerande arbete med elektriska lastbilar, vilket började för många år sedan, äntligen lönar sig. Vi är det första företaget i Schweiz, och till och med i Europa, som använder dessa miljövänliga lastbilar för dryckestransport. Vår ambition är att ta en ledande roll, inte bara i utvecklingen av öl och drycker, utan också i dryckeslogistik och klimatskydd.

Feldschlösschen och Carlsberggruppen har ett tydligt åtagande för miljöskydd och global uppvärmning, och arbetar systematiskt med målen i deras hållbarhetsstrategi ’Together Towards ZERO’ och siktar på att nå en CO2-neutral distribution. För att bryggeriet ska uppnå dessa mål kommer de att använda förnyelsebar enegri för de sista kilometrarna och järnvägstransport för längre sträckor.

Ett mångsidigt urval av nollutsläppsfordon från Renault Trucks

Renault Trucks erbjuder ett mångsidigt urval av helelektriska fordon från 3.1 till 26 ton. Åkerier som vill minska sina klimatavtryck kan sedan 2019 införskaffa en helelektrisk lastbil för omedelbar användning.

Elektriska fordon bidrar till bättre luftkvalitét genom att varken släppa ut CO2 eller NOx när de används. De kan köras oavsett kommunala restriktioner, också under perioder med stora nivåer av luftföroreningar. Eftersom de är tysta kan de användas i stadskärnor under nattetid och därmed hjälpa trafiken att ha ett bättre flöde på dagtid.

Renault Trucks är idag en av de första industrifordonstillverkarna som är igång med serieproduktion av elektriska lastbilar i fabriken i Blainville-sur-Orne, Normandie.

 

Specifikationer Renault Trucks D Wide Z.E:

-Bruttofordonsvikt: 26 ton. Vikt: 27 ton
-Tillgänglig hjulbas: 3 900 mm
-Två elektriska motorer med ett totalvärde på 370 kW (260 kW kontinuelig kraft)
-Maximalt vridmoment för elmotorer: 850 Nm
-Maximalt vridmoment för bakaxel: 28 kNm
-Tvåväxlad växellåda
-Energilagring: Lithiumjonbatterier, 200 kWh
-Verklig räckvidd: upp till 180 km

 

25 november, 2020

Journalister som vill ha ytterligare information, vänligen kontakta:
Séveryne Molard, Renault Trucks medierelationer, +33 (0)4 81 93 09 52

 

För mer information, gå till volvogroup.se/elektromobilitet

Volvokoncernen bidrar till ett ökat välstånd genom att erbjuda transport- och infrastrukturlösningar som lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer för marina- och industriella applikationer samt finansiering och tjänster som ökar kundernas drifttid och produktivitet. Volvo grundades 1927 och är i dag drivande i utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Koncernen har närmare 100 000 medarbetare och kunder på fler än 190 marknader. 2019 uppgick nettoförsäljningen till cirka 432 miljarder kronor. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Form background image

Prenumerationsservice

Relaterade nyheter

Senaste pressmeddelandet

Latest Press Release