Möt Jenny Elfsberg

I Silicon Valley är det högt tempo, transparens och samarbeten som gäller. När Innovation Lab på Volvo Group Connected Solutions sökte en chef till det nya kontoret i Kalifornien var Jenny Elfsberg en given kandidat. I sitt tidigare jobb på Volvo Construction Equipment har hon haft ett nära samarbete med studenter på Stanford University och hon har tillbringat mycket tid i det område som blivit synonymt med teknikutveckling och innovationer.

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

– Jag älskar verkligen att jobba här. I Silicon Valley finns alla globala spelare och det händer otroligt mycket. Att Volvokoncernen finns på plats är helt avgörande för att vi ska kunna vara en del av nätverket och det digitala ekosystemet, säger hon. Som Director Innovation Lab US Hub är Jenny Elfsberg anställd av Volvo Group Connected Solutions, den del av Volvokoncernen som ansvarar för och driver utvecklingen av företagets uppkopplade tjänster och lösningar.

Genom att etablera Innovation Lab i Silicon Valley vill man dra nytta av extern innovation, etablera konkurrenskraftiga partnerskap och underlätta kunskapsöverföring. – Hela vår bransch befinner sig i en disruptiv fas och Silicon Valley är centrum för den utvecklingen. Nu kan vi ta del av extern innovation och samskapa med de attraktiva aktörer som finns där, allt från startups till techgiganter, säger Anna Westerberg, Senior Vice President Volvo Group Connected Solutions.

Jenny Elfsberg är först anställd på det nya kontoret, som lokalt kallas hub335 efter byggnaden som kontoret ligger i, och kommer efter hand att bygga upp ett team med olika kompetenser. Tillsammans med partners och kunder ska de snabbt ta fram och testa nya digitala lösningar och tjänster som skapar nytta för kunden.

Tanken är också att medarbetare från andra delar inom Volvokoncernen ska få möjlighet att jobba i Kalifornien i kortare perioder och sedan ta med sig nya kunskaper tillbaka in i organisationen. – Vi kan lära oss mycket genom att vara på plats i Silicon Valley, både när det gäller innovationer, arbetssätt och nya affärsmodeller, säger Anna Westerberg.

JENNY ELFSBERG Började på Volvokoncernen 1998 när hon gjorde sitt examensarbete på Volvo Powertrain. Har jobbat med med motor- och mjukvaruutveckling i många olika roller. 2009–2018 jobbade hon som Director Emerging Technologies på Volvo CE och ledde ett team med forskningsingenjörer som utvärderade nya teknologier och tog fram nya koncept.

Häng med Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub, under en dag på jobbet.

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

Tre dagar i veckan börjar Jenny Elfsberg med ett tidigt pass på gymmet en bit från huset i Palo Alto. ”Vi är en liten grupp med tio personer och två instruktörer som tränar tillsammans. För mig är träning ett sätt att må bra både fysiskt och mentalt. Dessutom är det roligt och socialt.”

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

Ett högt tempo är ett måste för att vara en del av det digitala ekosystemet. ”Det gäller inte bara teknikutvecklingen, utan även på andra plan. Att vänta tre veckor med att svara på ett mejl – det skulle aldrig funka här. Samtidigt är alla väldigt generösa med samarbeten. Kompetens och pengar är inte heller ett problem, det går alltid att lösa om idén är bra.”

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

Till att börja med hyr Innovation Lab en kontorsplats på Nordic Innovation House i Palo Alto. Här finns representanter från startups och företag från de nordiska länderna. ”Det är en perfekt start. Här finns ett nätverk och kollegor som man kan prata roliga lösningar med varje dag.”

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

I sin tidigare roll på Volvo CE jobbade Jenny Elfsberg med innovationsprojekt tillsammans med Design School på Stanford University. Det samarbetet kommer hon nu att fortsätta driva på plats. Här på ett möte tillsammans med Tamara Carleton, Bill Cockayne och Eric Byler om kursen ME310, ett samarbete i Design Thinking som involverar studenter I både Sverige och USA.

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

På besök på Stanford, ett av världens mest prestigefyllda universitet, tillsammans med kollegan Aravind Kailas från CTO-kontoret i USA. ”Aravind har stor kunskap om Internet of Things. Här diskuterar vi forskning kopplad till det samarbete vi har med studenter på Stanford.”

Jenny Elfsberg, Director Innovation Lab US Hub

Nätverkande är viktigt för alla som jobbar i Silicon Valley. Sedan Jenny Elfsberg började jobba i Kalifornien har hon fått mängder av förfrågningar och inbjudningar till olika event och möten. Den här eftermiddagen har hon ett möte med Ido Levy, vd för en startup som jobbar med förarbeteende och trafiksäkerhet, på ett kafé i San Francisco.

Sillicon Valley – globalt centrum för teknikinnovation
Silicon Valley är en region i södra San Fransisco Bay i delstaten Kalifornien i USA. Till ytan omfattar den drygt 120 kvadratkilometer mellan städerna Monterrey och Santa Rosa. Silicon Valley är ett välkänt globalt centrum för teknikinnovation. Många av världens ledande teknikföretag, som Apple, Google, Facebook, Intel och Netflix, startades här och har fortfarande sina huvudkontor i regionen. Silicon Valley är också bas för en mängd startup-företag och står för omkring en tredjedel av venture capital-investeringarna i USA. Staden Palo Alto med sina knappt 70 000 invånare är en mindre stad som fungerar som huvudkontor för flera högteknologiska storföretag som Tesla, Hewlett-Packard och Skype. Det är ett av de större stadscentren i Silicon Valley och här ligger också det berömda Stanforduniversitetet. Stadens namn kommer från ett av redwoodträden som växer nära kusten. Palo Alto betyder just ”högt träd” på spanska.

Relaterade nyheter

Möt Shanmugapriya Viswanathan, IT-utvecklare

När Priya flyttade från Indien till Sverige var målet att få jobb på Volvo. Hon ville utvecklas i sin yrkesroll och arbeta i teknikutvecklingens framkant i en multikulturell miljö. På Volvo Group Connected Solutions fann hon det hon ...

”Det är fantastiskt att ha ett jobb där man får lära sig nya saker.”

Maria Zetterberg sökte sommarjobb inom Volvokoncernen – och fick en internationell upplevelse.”Jag kunde sitta i telefon med någon i Nigeria ena stunden, och sedan prata med någon från Vitryssland timmen efter,” berättar Maria

...

”Möjligheterna jag fick var överraskande och superspännande.”

Linn Nilsson går en teknisk kandidatutbildning med inriktning finans. Hennes sommarjobb inom Volvokoncernen gav henne en livsomvälvande insikt: ”Det fick mig att inse att jag vill arbeta inom det tekniska området i framtiden.”

...