Volvo visar självkörande elbuss i Singapore

Volvo Bussar och det tekniska universitetet Nanyang Technological University (NTU) i Singapore har idag visat upp världens första 12 meters självkörande elbuss. Planen är att Volvo-bussen under 2019 ska börja rulla i test på universitetsområdet.

Volvo visar självkörande elbuss i Singapore

Volvo ingick 2018 ett samarbete med Nanyang Technological University (NTU) i Singapore kring forskning och utveckling av självkörande, eldrivna bussar. Projektet ingår i Singapores satsning på att ta fram nya lösningar för en hållbar och effektiv kollektivtrafik. Singapore anses ligger i täten när det gäller autonoma transporter.

Volvos elbuss som demonstrerades idag är utrustad med sensorer och navigationskontroll som styrs via ett AI-system (artificial intelligence). Systemet skyddas av IT-säkerhetssystem för att ge maximal säkerhet och tillgänglighet och minska risken för dataintrång.

Bussen har genomgått omfattande tester vid CETRAN*, den avancerade testanläggning som finns i Singapore. Planer finns nu på att testa bussen på universitetsområdet samt på sikt på allmänna vägar utanför området.

Detta är första gången som Volvo visar en självkörande elbuss. Volvos elbuss ger en tyst och utsläppsfri drift. Den ger en energibesparing på ca 80% jämfört med motsvarande dieselbuss.  

Vår elbuss med självkörande teknologi är en milstolpe inom branschen och ett viktigt steg mot vår vision om renare, säkrare och smartare städer

World’s first full size autonomous electric bus


Renare Säkrare Smartare
– Vår elbuss med självkörande teknologi är en milstolpe inom branschen och ett viktigt steg mot vår vision om renare, säkrare och smartare städer. Utvecklingen mot helt självkörande bussar i dynamisk stadstrafik är komplex och vårt samarbete med NTU och LTA är viktigt för att vi ska kunna realisera den visionen. Det är också vårt beslut att att alltid sätta säkerheten främst, sa Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Bussen har Volvos autonoma plattform med mjukvara.  Forskarna på NTU har förstärkt plattformen med ett AI-system som kommunicerar med sensorer, och som därmed möjliggör autonom körning.

AI-systemet omfattar Lidar-sensorer (light detection and radar), 360-graders kameror och ett avancerat navigationssystem som använder kinematik i realtid. Det liknar ett vanligt  GPS-system men genom att använda flera datakällor uppnås en mycket exakt positionsbestämning.

Systemet är uppkopplat till en tröghetsmätningsenhet som mäter bussens förändringar i höjdled och krängningar. Det förbättrar bussens navigationsförmåga när den kör på ojämnt underlag och i kurvor, vilket ger en mjukare körning och bättre resekomfort.

*Centre of Excellence for Testing and Research of Autonomous vehicles

Intervju med Manish Sahi, marknadsansvarig på Volvo Bussar och Joakim Jonsson projektledare

Relaterade nyheter

Smartare transporter med uppkopplad teknik

Framtidens transporter är smarta, flexibla och uppkopplade. Hans Lind, Director Business Innovation & Foresight på Volvo Group Connected Solutions spanar in i framtiden och förklarar hur nya teknologier kommer att förändra landskapet för ...

Snillrikt om framtidens transporter när unga genier får tänka till

Ett transportfartyg med en fotobioreaktor som omvandlar utsläpp till biobränsle under färd. Det är en av flera spännande lösningar när över 500 ungdomar från hela världen tog sig an Volvokoncernens utmaning om klimatomställning för ...

Volvoingenjörer tillverkar skyddsförkläden

Ett av de största behoven inom hemsjukvården just nu är skyddsförkläden med långa ärmar. Därför har ett antal Volvoingenjörer börjat tillverka sådana med hjälp av knivar, strykjärn och en rejäl dos passion.

...