Fokus på automation

Under flera år har Volvokoncernen forskat kring autonoma fordon och framtidens transporter. Koncernen har presenterat flera exempel på självkörande konceptfordon inom begränsade områden, som till exempel gruvor och hamnar. Det senaste exemplet är Vera, ett system där självkörande, elektriska fordon koordineras för att nå så effektiva och säkra transporter som möjligt.
Fokus på automation

Här är några exempel på Volvokoncernens arbete inom automation.

  • 2016 presenterade koncernen en helt självkörande lastbil, Volvo FMX, i Kristinebergsgruvan i norra Sverige tillsammans med den här spännande filmen. Lastbilen var först i världen att testas i drift under jord.
  • 2017 visades en självkörande sopbil för stadsmiljö upp. Ett forskningsprojekt Volvokoncernen gör tillsammans med miljöföretaget Renova. Filmen visar hur det kan se ut i ett tättbebyggt område.
  • 2018 ingick Volvo Lastvagnar ett avtal med norska Brønnøy Kalk AS om att leverera sin första kommersiella lösning med självkörande fordon som ska transportera kalksten från ett dagbrott till en närliggande hamn.
  • I Brasilien testar Volvo Lastvagnar hur en självkörande lastbil kan vara stor tillgång i sockerskörden. Titta på filmen hur det går till.
  • I samband med Volvokoncernens Innovation Summit i Beijing i november 2017 visades, Hub-2-Hub, upp. En konceptlastbil som kör automatiskt från en knutpunkt till en annan. Se filmen med den självkörande lastbilen.

 

  • HX2 är en självkörande eldriven lastmaskin utvecklat av Volvo Construction Equipment. Läs mer om maskinen här.
  • Volvo Bussar har tagit fram en elektrisk självkörande 12-metersbuss. Bussen ingår i ett forskningsprojekt tillsammans med bland annat Chalmers och Lindholmen Sceince Park. Se filmen med den självkörande bussen.
  • I Singapore testar Volvo Bussar självkörande elektriska bussar i kollektivtrafiken.
  •  På jakt efter en lösning på ett av båtlivets stressigaste moment – att lägga till– har Volvo Penta presenterat ett avancerat  system för automatiserad tilläggning, med planerad lansering under 2020. Läs mer här.

Volvo Lastvagnar presenterade Vera , ett system där självkörande, elektriska fordon koordineras för att nå så effektiva och säkra transporter som möjligt. Titta på videon